AV Haarlemmers smaakmakers tijdens Zilverenkruis Achmea Loop

Afgelopen zondag was het weer zover. Sport-, en met name hardlopen-, minnend Kennemerland en omstreken kwam naar Haarlem voor de jaarlijkse halve marathon of 8.5 km van de Zilverenkruis Achmea Loop.
Onder ideale weersomstandigheden (droog, weinig wind, en een graad of 15) liepen meer dan 4000 mensen de 8.5 km recreatieloop of halve marathon wedstrijd/recreatieloop. Het zal geen verrassing zijn dat tussen deze duizenden mensen een heleboel AV Haarlemmers, jong en oud, meededen.
Ondanks dat de uitslagen hier al te zien zijn, zal ik u even een overzicht geven van de resultaten die door AV Haarlem atleten neergezet zijn. Om te beginnen bij de family run.

Hoewel uitslagen van de family run tot op heden niet bekend zijn gemaakt, kan ik u wel vertellen dat bij zowel de jongens als de meisjes een pupil van AV Haarlem als winnaar of winnares over de streep kwam. Wie anders dan A2-pupil Siem Boot won bij de jongens, waar trouwens A1-pupil Sjors Harteveld knap derde werd. Bij de meisjes was A2-pupil Esther Kiel de allersnelste door als eerste de 1500m lange family run door het centrum Haarlem te overbruggen.

De 8.5 km recreatieloop betekent voor de meeste deelnemers een serieuze conditie-test waar maanden aan voorbereiding vooraf gingen. Een klein deel van de deelnemers aan de 8.5 km loop gaat met een andere gedachte van start. Deze, vooral beter getrainde, mensen willen op deze ‘korte’ afstand een snelle tijd neerzetten of hun prestatie van vorig jaar verbeteren. In deze laatste groep mensen horen eigenlijk wel alle AV Haarlem atleten en atletes. Een voorbeeld hiervan is onze getalenteerde vriend Godfrey Ramokone. Hij liep de race met als doel om de wedstrijd te winnen in een tijd van rond de 25 minuten. Een andere voorbeeld is CB-junioren trainer Rob de Wit. Rob behaalde vorig jaar de titel van snelste Haarlemmer op de 8.5 km en wilde dit jaar die prestatie natuurlijk weer herhalen.
Bij de start stonden deze AV Haarlemmers lekker vooraan om niet te veel tijd te verliezen met getreuzel op de eerste kilometer. Naast Godfrey en Rob bestond deze groep fanatieke 8.5 km hardlopers uit Larissa Scholten, Remy Cornet, Rolf Bruijn, Anton Lefeber en B-junior Daan Börger. Nadat het startschot voor de 8.5 km had geklonken was deze groep echter snel gescheiden van elkaar aangezien ieder zijn eigen tempo ging lopen.
Op papier zou Godfrey met twee vingers in zijn neus de 8.5 km race moeten kunnen winnen, maar of dat ook in de praktijk zou gebeuren moest toch maar weer blijken. Nog binnen de eerste kilometer was echter wel duidelijk dat Godfrey vandaag de Zilverenkruis Achmea loop zou winnen. Met speels gemak liep hij vanaf de start naar de helemaal vooraan gestarte kopgroep toe om na een paar honderd meter een versnelling in te zetten die door geen enkele hardloper beantwoord werd. Godfrey was nu aan kop om deze niet meer af te staan. Geëscorteerd door politie te fiets en motor liep Godfrey de resterende 7.5 km in een voor hem lekker trainingstempo. De streeftijd van 25 minuten werd bij lange na niet gehaald, maar dat maakte Godfrey niet veel uit. Hij had genoten van de race, het publiek en van de felicitaties van vriend en concurrent. Voor een andere AV Haarlemer was er ook een glansrol weggelegd. Namelijk voor Larissa Scholten. Larissa werd tweede bij de vrouwen en, wellicht belangrijkste, de snelste Haarlemse. In tegenstelling tot eerdere edities stond Larissa dit jaar vrij vooraan bij de start. Hoewel de netto-tijd bepalend is voor de eindstand in de wedstrijd is vooraan starten een must bij de Zilverenkruis Achmea Loop. Vooraan starten betekent namelijk geen joggers of dribbelaars voor je voeten die de weg versperren en daardoor ophouden op de eerste kilometers. Dit jaar had Larissa daar dus geen last van. Sterker nog, op de Westelijke Randweg liep ze moederziels alleen. Pas toen ze de staart van de halve marathon lopers naderde werd haar weg weer versperd door blokkades van mensen die in rijen van 6 zich langzaam voortbewegen. Gelukkig was dit voor korte duur aangezien het fietspad richting Overveen vrij was van halve marathon lopers en de splitsing tussen de halve marathon en 8.5 km daarop volgde. Vanaf dat punt realiseerde Larissa zich dat ze nergens meer vrouwen zag hardlopen. Toen ze van een toeschouwer te horen kreeg dat ze de tweede vrouw was die tot nu toe was gepasseerd, wist ze helemaal zeker dat een mooie prestatie in het verschiet lag. Aangemoedigd door het publiek kon Larissa op de Zijlweg haar tempo nog wat versnellen om inderdaad als tweede vrouw te finishen. Maar aangezien de winnares uit Heemskerk kwam werd Larissa de snelste Haarlemse. Achteraf bleek dat achter Larissa een vrouw uit Landsmeer was gefinisht met een snellere nettotijd. De tijd van Larissa dit jaar, 38:11 min is ruim 6 minuten sneller dan de tijd van vorig jaar. Deze enorme vooruitgang is ongetwijfeld het resultaat van een jaar hard trainen met het JRT (Jaspers Running Team) van Koos Kiers en Paul Jaspers. Wie weet wat de mogelijkheden voor Larissa op de volgende editie van de Zilverenkruis Achmea Loop zijn.
Rob de Wit kon dit jaar, ondanks een snellere tijd, geen aanspraak maken op de titel snelste Haarlemmer op de 8.5 km. Het niveau van de deelnemers in de top van het klassement van de 8.5 km lag dit jaar duidelijk een stuk hoger dan voorgaande edities van de Zilverenkruis Achmea loop. Hiervan getuigt ook de 8ste positie van Anton Lefeber. Hoewel hij vorig jaar niet meedeed aan de 8.5 km zou hij met zijn tijd van dit jaar, 30:56 min, destijds hebben meegedaan om de overwinning. Anton kwam tot deze 8ste plek en tijd door aan het begin van de race zich op te werken naar een top-10 plek om deze vervolgens niet meer af te staan, ondanks de felle zon op de randweg en tijdsverlies door een valpartij vlak voor de finish. Dit kon hij doen door de week voorafgaande aan de Zilverenkruis Achmea Loop rustig aan te doen en lekker uit te rusten, dit in tegenstelling tot op de onderlinge wedstrijden, waar Anton met vermoeide benen de 5-kamp afwerkte. Wellicht heeft hij zijn lesje geleerd op de onderlinge wedstrijden.
Rob de Wit wist zich dit jaar wel aanmerkelijk te verbeteren. Ook voor hem gold duidelijk dat vooraan starten voordelig is. In 2006 liep Rob de 8.5 km in 32:50 min, terwijl hij dit jaar 31:31 nodig had. Nogmaals een noemenswaardige verbetering, maar wel met een lagere eindklassering, hoewel nog steeds een keurige 10de plek.
Ook Rolf Bruijn wist te profiteren van een snelle start. Hij verbeterde zich met enkele minuten ten opzichte van vorig jaar. Zijn eindtijd en positie, 33:46 en een 20ste plek.
Voor Remy Cornet was deze editie minder positief verlopen. Vanaf de eerste meters zat hij niet in zijn ritme en liepen de benen vol. Resultaat, een teleurstellende 25ste plek en een tijd van 34:55 min. Tussen Rolf en Remy finishte nog een AV Haarlemmer. B-junior Daan Börger verraste vriend en vijand door als 22ste te eindigen met een tijd van 34:25 min. Hiermee verbeterde hij zijn tijd van vorig jaar met bijna 5 minuten. Petje af voor deze jonge atleet.
AV Haarlem junior Joost van Rietbergen behaalde een tijd van net boven de 40 minuten, 40:19. Ingeschreven bij de Businessloop werd hij 26ste.
Jirina van Kesteren volbracht haar 8.5 km in 40:28 min en werd hierdoor 130ste.
Haar broer, Yashin van Kesteren, had iets minder dan een minuut langer nodig om te finishen. Hij eindigde op de 168ste plek.
En hun vader, Gerard van Kesteren deed 42:47 minuten over zijn race, met een 231ste eindplek als resultaat,
D-junioren trainster Sanne van Buchem behaalde een 533ste positie in de eindstand met een nettotijd van 47:36 min.
Voormalig AV Haarlem atlete en trainster Baltine de Wit volbracht de 8.5 km in een tijd van 53:28 min en dat betekende een 927ste plaats in de eindstand.
Recreante Tine Vos volbracht haar 8.5 km in een keurige 55:35 minuten. Zij werd hiermee 1031ste.
Van meer AV Haarlemmers weet ik niet dat ze gelopen hebben. Als u uw naam in dit verslagje mist dan kunt u daar verandering in brengen door dit te rapporten via deze link.

Op de halve marathon minder grote successen voor AV Haarlem atleten. Wel was er een mooie 9de plek voor Hans Peters in de categorie M60+. Hij kwam na ruim 21 km met een tijd van 1:57:19 over de finishlijn. Bij de iets jongere mannen leeftijdsklasse van 40+ werd Roel Hoedt 31ste met een tijd van 1:42:39 en bij de recreatielopers finishte Joris Rutten als 34ste. Hij wist de halve marathon afstand te overbruggen in een tijd van 1:48:02.

Geplaatst op
8 oktober 2007
Auteur
gerard van kesteren
Categorieën
Volgend bericht
Vorig bericht

Annuleren