Adieu rood-blauwe leeuwen

Logo HFC Haarlem

‘Hup Haarlem’ was tot eind januari vaak de begroeting als ik broer Evert zaterdag zag. Degene die de begroeting riep wist dan de uitslag van de voetbalwedstrijd van vrijdagavond. Vanaf 25 januari hoeft het echter niet meer, want de HFC Haarlem is failliet.

Met de HFC Haarlem verdwijnt niet alleen de een na oudste betaald voetbalclub van Nederland (alleen Sparta is ouder), maar het is ook de club waaruit de HAV Haarlem in 1920 voortkwam. Vanaf 1909 kende de club een atletiekafdeling en nam de HFC Haarlem deel aan atletiekwedstrijden. Bekende atletiekkampioenen als Jur Haak en Ad Paulen voetbalden bij de HFC Haarlem en Jaap van Balen Blanken, jarenlang onze voorzitter, was ook jarenlang voorzitter van de HFC Haarlem.

De banden met de HFC Haarlem bleven ook na 1920 zeer nauw. Meerdere malen hielp de HFC Haarlem onze atleten uit de brand als er in Haarlem onvoldoende trainingsgelegenheid was. De atleten van de HAV Haarlem konden dan terecht op het Haarlem-terrein. De HFC Haarlem feliciteerde ons ook vrijwel altijd als wij een jubileum te vieren hadden. Met het faillissement van de HFC Haarlem, opgericht op 1 oktober 1889, komt een einde aan het tijdperk dat 120 jaar en 117 dagen geduurd heeft. Wij zijn onze moedervereniging kwijt ! en blijven enigszins verweesd achter.

Adieu rood-blauwe leeuwen. We zullen jullie missen.

Frank van Ravensberg

Geplaatst op
27 januari 2010
Auteur
gerard van kesteren
Categorieën
Volgend bericht
Vorig bericht

Annuleren