Tom Wiggers plaatst zich voor EK

Vandaag werd in Leiden de Gouden Spike wedstrijd gehouden. Onder prachtige omstandigheden kwam aan het begin van de avond Jurgen Wielart in actie op de 400 m. Hij liep een tijd van 46,84 en noteerde daarmee de snelste tijd.

Later op de avond kwam Tom Wiggers in actie op de 10.000 meter. De organisatie in Leiden had gezorgd voor een zeer sterk deelnemersveld. Het snelste PR was ronde de 28.20 en dat is ruim on de de Nederlandse EK-limiet van 28.36,50.

De start van de 10.000 meter liep wat vertraging op doordat er twee keer hersteld moest worden, maar dat kon de atleten er niet van weerhouden goed te starten. Al vrij snel nam de haas het voortouw met in zijn kielzog Joshua Cheptegei uit Uganda en Abdi Ulad Hakin uit Denemarken. Zij liepen langzaamaan weg van de rest van de groep.

Vlak voor de 5 kilometer zette Tom een versnelling om aansluiting bij hen te zoeken. “Ik voelde me gewoon goed”. En daarmee was hij zomaar de snelste Nederlander in de wedstrijd. Na het afhaken van de haas liep hij echter al snel weer verder achter Cheptegei. Achteraf zei Tom dat hij “gedacht had langer in een groepje te lopen”. Ondertussen werd duidelijk dat Tom op een schema liep dat hem 10 seconden onder de EK-limiet zou brengen, waarop de omroeper het publiek vroeg Tom te ondersteunen.

Op 8000 meter zat Tom nog steeds onder de limiet, maar de marge werd wel wat kleiner. Op 800 meter zag het er in ieder geval nog soepel uit. Toen Cheptegei de bel voor de laatste ronde hoorde, lag Tom ongeveer een halve ronde achter. Cheptegei zou de race al winnen, maar spannender voor hem was of hij onder de 28 minuten zou lopen. Hij zette de klok stil op 27:56.26, een ongekend snelle tijd in Nederland. Voor Tom begonnen de seconden echter wel te tikken, want terwijl de omroeper de seconden tot de limiet aan het aftellen was, was Tom er nog niet. Tom liep echter stevig door en kwam na 28.33,74 over de streep, een persoonlijk record, een clubrecord en bijna drie seconden onder de EK-limiet. Met deze tijd heeft hij het clubrecord van Stijn Jaspers (29.43,46) met bijna 70 seconden verbeterd!

Een minuut na de race reageerde Tom: “Het was echt heel zwaar, maar ik ben superblij”.

Het EK wordt van 12-17 augustus gehouden in Zürich.

Geplaatst op
14 juni 2014
Auteur
Niels Ran
Categorieën
Volgend bericht
Vorig bericht

Annuleren