Winst voor Jurgen, PR voor Daan

Op de dag dat voor het eerst in honderd jaar weer een wolf was gesignaleerd, liet AV Haarlem twee van haar atleten los in Apeldoorn.

De dag begon al vroeg, want om tien over negen stond Daan Oppenhuis bij mij voor de deur om te vertrekken naar Nederlands Studenten Kampioenschap Indoor in Apeldoorn. En Daan zei al meteen dat het weer een mooie dag zou worden, want ‘we zijn nu al te laat, ik zou me 90 minuten van te voren moeten melden, maar dat is al over een uur’. Een goed begin is het halve werk. De autorit naar Apeldoorn werd afgewisseld met monologen van Daan, af en toe een woordje van mij en drop. In Apeldoorn aangekomen stonden we 500 meter voor de eindbestemming een kwartier in de file en moesten we van de verkeersregelaar de auto ver van de hoofdingang parkeren. Maar gelukkig kreeg Daan toch zijn startnummer en waren we niet voor niets afgereisd.

Daan kwam hier immers voor een 3000 meter. Na wat inlopen, een slokje drinken en nog wat meer inlopen, verscheen Daan op het middenterrein om zich naar de start te begeven. Op papier zou Daan de race moeten winnen, want hij had de snelste tijd staan van deze serie, maar ja je moet het nog maar zien… Daan startte helemaal aan de buitenkant tegen de wielerbaan aan en bij het uitkomen van de eerste bocht lag hij op een keurige derde plaats. Na vier rondes had Daan echter de leiding genomen en die stond hij ook niet meer af. Hij liep verder een heel stabiele race. Hij kwam na 3.09 door op de 1000 m, 6.18 op de 2000 m en hij finishte in 9.27,66, een nieuw PR. Daan was hier dan zelf ook dik tevreden mee. Nu was het voor ons afwachten wat er in de volgende twee series zou gebeuren, maar het was al snel duidelijk dat daar veel sneller werd gelopen. De winnende tijd was uiteindelijk 8.29,00.

De andere AV Haarlem atleet, Jurgen Wielart, kwam rond kwart voor twee aan. Hij nam naast ons plaats en vertelde licht gespannen, ‘moet je mijn trillende vingers eens zien.’ Voor Jurgen was het namelijk zijn eerste serieuze wedstrijd sinds juni. Door de drukte van zijn studie geneeskunde en enkele blessures was het lange tijd onmogelijk om wedstrijden te doen. En ook deze dag voelde Jurgen zich niet optimaal. Hij had zich dan ook voorgenomen om vooral niets te forceren en ‘rustig’ aan te doen.

Jurgen startte in baan 4 van de laatste serie. En ondanks dat hij zei rustig aan te doen, was zijn start zoals we van hem gewend zijn. Na de eerste bocht liep hij duidelijk aan de leiding en na de tweede bocht lag hij al een aardig eindje voor de rest. Nu was echter wel zichtbaar dat Jurgen enigszins rustig aan deed en met deze voorsprong was dat ook prima mogelijk. Jurgen finishte uiteindelijk meer dan een seconde voor nummer twee in een tijd van 48,34 s. Voor Jurgen is dit onder normale omstandigheden natuurlijk geen opmerkelijke prestatie, maar gezien zijn huidige staat mag hij zeer tevreden zijn. En dat was hij ook: ‘Eerste 400m sinds lange tijd, tussen psychiatrie en wintertrainingen door. 48,34 sec en Nederlands studenten kampioen indoor. Fijn om weer eens te lopen, nog een paar coschappen en dan outdoor vliegen!’

Geplaatst op
9 maart 2015
Auteur
Niels Ran
Categorieën
Volgend bericht
Vorig bericht

Annuleren