Afscheid Evert van Ravensberg

GRANDIOOS AFSCHEID van EVERT VAN RAVENSBERG


Velen namen reeds afscheid van Evert in het uitvaartcentrum aan de Parklaan, maar zaterdag 14 oktober bezochten nog veel meer mensen de heilige Requiemmis in de R.K. kerk O.L.V. Hemelvaart, en boden met hun aanwezigheid grote steun aan zoon Joris, de 97-jarige moeder, broers en zussen, en overige familieleden. Een dergelijke religieuze herdenking was voor sommigen misschien verrassend, maar niet voor diegenen die wisten dat Evert ooit in Limburg op het kleinseminarie, een aantal jaren de priesteropleiding heeft gevolgd en daar bij een lokale vereniging zijn atletiekcarrière is begonnen. Toen de congregatie – en daarmee zijn priesteropleiding stopte, keerde Evert terug naar Haarlem om te gaan werken in het bedrijf van z’n familie: Drukkerij Van Ravensberg. Ooit door een voorvader van Evert in 1842 als eerste reclamebureau van Nederland opgericht en in 1924 met een drukkerij uitgebreid. Gespecialiseerd in ontwerp, druk en distributie van affiches – en al heel lang een zakelijk koppositie in een specifiek marktsegment in Amsterdam.

Toen Evert het bedrijf begin jaren tachtig overnam, was hij de vijfde Evert van Ravensberg die aan het hoofd stond. Hij verkocht de drukkerij in de Utrechtsedwarsstraat in 2012 aan Bas Aalbersberg, maar bleef boven de zaak wonen en hielp zijn opvolger nog dagelijks. Bas sprak in zijn afscheidswoord o.a. over de hechte vriendschap die tussen hem en Evert groeide en over Everts ongekende inzet als drukker. Trots op de drukkerij en haar mooie familiegeschiedenis, trots op zijn trouwe metgezel: de Johannisberger boekdrukcilinderpers uit 1906.
Bas sprak niet alleen zijn bewondering uit over Evert als drukker, maar ook over zijn prestaties als wielrenner. Hij noemde hem een maniak, maar wel een maniak in de allerbeste zin van het woord. Bas sloot zijn speech af met een gedicht, voor hij Evert ging uitzwaaien op zijn allerlaatste aardse tocht:

 Lieve Evert, Jij, die nu zover weg is
Maar in gedachten heel dichtbij
Je moest eens weten hoe ik je mis
Een vriend heel dierbaar, dat ben jij
In mijn hart heb jij een plaatsje
En dat houd ik voor altijd vrij.

De broers en zussen van Evert spraken gezamenlijk over hun innig geliefde Broer, over Evert als familieman, over de drukbezette topsportman en ondernemer die niettemin bijna nooit een verjaardag of feestje miste, die te allen tijde zorgde dat hij erbij aanwezig kon zijn, over de broer op wie ze altijd konden bouwen vanwege zijn onbaatzuchtige gedrag. Over de man die er altijd was voor zijn ouders, over Evert als de liefste vader die je je kon wensen. Over Evert, die zo trots was op zoon Joris. Over Evert die altijd met stralende ogen vertelde waar Joris mee bezig was en wat hij samen met Joris had ondernomen: samen fietsen, samen op cruise, samen met de Trans Siberië Express op reis, samen eten en samen nog veel meer andere zaken.
Joris zelf sprak ook en in zijn terugblik stond de liefde van Evert als vader centraal: met diverse illustraties maakte dankbare Joris duidelijk dat Evert de allerliefste vader was die je je bedenken kon! Aan de geweldige opkomst tijdens de uitvaartdienst droegen zowel de wielrenners als de (oud) atleten bij. Heel veel sportvrienden, waaronder ook veel Bappers, gaven acte de présence. Bert Boesten voerde namens Atletiekvereniging Haarlem het woord. Hij verwees voor Everts prestaties als atleet graag naar het schitterende overzicht dat broer Frank al veel eerder had opgesteld, en waarin Evert, tussen andere atletiek-grootheden, de 36ste plaats bezet. Met als hoogtepunt zijn nog steeds geldend clubrecord op de 3000 meter steeple chase in 8.48.0.


Bert benadrukte dat Evert niet alleen als atleet, maar ook als kaderlid belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de Haarlemse atletiek. Evert is bestuurslid geweest, hij was jurylid, starter en stond altijd klaar. Hij heeft aan de wieg gestaan van de nu opnieuw florerende Langeafstand Groep. Hij was trainer, inspirator en, zoals Evert door velen wordt gekend: hij liep altijd voorop! Evert was nauw betrokken bij de organisatie van vele regionale lopen (Spaarnwoudeloop, Lionsloop, Kennnemer Cross); hij was daarin onze nestor, aldus Bert, die ook nog even de onvergetelijke werkvergaderingen (ook in de Utrechtsedwarsstraat) memoreerde, waar een rondje langs de recente verbouwingen een vast onderdeel van was. Steekwoorden die Bert hoorde bij de oudere atletiekleden waren steevast: gedreven; betrouwbaar; stille kracht; duidelijk en scherp. Evert hield niet van middelmaat en domheid, daar was hij veel te slim voor. Als hij dat tegenkwam werd hij onrustig, geïrriteerd zelfs.
Maar Berts speech was niet de enige bijdrage van AV Haarlem aan de herdenking van atleet Evert. Langs de route naar het kerkhof stond op de Hoge Duin en Daalseweg een groep (oud) atleten en (voormalige) kader- en bestuursleden, die gewapend met de vlag van AV Haarlem een laatste groet brachten aan Evert. Een treffende locatie omdat deze weg grenst aan het voormalige Militaire Oefenterrein, waar in vroeger tijden de wintertraining van AV Haarlem plaatsvond, en waar Evert menige zweetdruppel heeft verloren.

Bij de vele tientallen wielrenners waren zowel leden van wielerclub Gaul! als van Le Champion aanwezig. De wielrenners hebben wegens ruimtegebrek in het programma weliswaar geen speech kunnen houden, maar hun massale aanwezigheid tijdens de dienst, hun begeleiding van de rouwstoet, maar vooral het door hen gebrachte eresaluut bij de entree van de begraafplaats maakte zeer grote indruk. Gert van der Meer, voorzitter van de klassiekercommissie van Le Champion, leverde nog onderstaand overzicht met een selectie van de door Evert gereden klassiekers. Naast losse tochten, soms alleen en soms met vrienden, reed en trainde Evert bij diverse gezelschappen en (internationale) evenementen.

——————————————————————————————–
8x Ronde van Vlaanderen                  6x Parijs-Tours
8x Luik-Bastenaken-Luik                    5x Milaan-San Remo
8x Amstel Gold Race                          5x Ronde van Lombardije
7x Omloop Het Nieuwsblad                5x Grote Prijs van Zurich
7x Gent-Wevelgem                             5x Rund um den Henninger Turm
7x Waalse Pijl                                     5x Parijs-Brussel
6x Parijs-Roubaix                               1x Clásica San Sebastian
———————————————————————————————-
En als Everts absolute topper 1x Bordeaux-Parijs: 610 km in 28,5 uur
———————————————————————————————–

Dit alles maakte de dag van Everts uitvaart tot een onvergetelijke dag. Een terugblik op het leven van een grote sportheld, maar vooral een terugblik op het leven van een zeer geliefde persoon. Met een start van zijn sportcarrière als loper bij de priesteropleiding. Een opleiding die hij weliswaar vrij snel heeft “losgelaten”, maar waarvan hij het fundament, aandacht en zorg voor zijn naasten, zijn leven lang heeft behouden. Laten we gehoor geven aan de oproep van Bert Boesten: Houd de verhalen levend zodat we Evert nooit zullen vergeten. Werk mee aan de productie van een herinneringsboek en stuur jouw persoonlijke verhaal naar broer Frank op email adres : nieuwsbrief@avhaarlem.nl
tekst: © Leo van der Veer
foto’s: © René Ruis

Geplaatst op
5 november 2017
Auteur
dickb
Categorieën
Volgend bericht
Vorig bericht

Annuleren