2x brons en veel dropjes bij D-spelen

Op zondag 4 september traden 6 atleten van AV Haarlem aan voor de D-spelen, de officieuze Nederlands kampioenschappen voor D-junioren. Het strijdtoneel waar alle topprestaties geleverd moesten gaan worden was het enigszins imponerende olympisch stadion. De zon scheen fel, de sfeer was goed en de muziek was slecht.

Na een voorbereiding die de afgelopen weken werd gekenmerkt door vakantie vieren, was het vandaag tijd om pr’s te verbrijzelen. Nina Groenendijk en Juna Lammas begonnen op de 60m horden met nieuwe toptijden van 13,03 en 13,54 seconden, en werden daarmee 21e en 24e. Vervolgens verbaasde Nynke Jonges iedereen door haar pr op de 1000 meter met 12 seconden te verbeteren tot 3.23,30. Na een mindere start begon ze mensen in te halen, en daar stopte ze eigenlijk niet meer mee, waarna ze als 6e van Nederland finishte. Vervolgens kopieerde tweelingbroer Max dit kunstje tot in de perfectie door ook achterin te starten, en vervolgens naar een 7e plaats te lopen in een pr van 3.11,22. Ondertussen waren Evelien Spreen en Juna begonnen aan het verspringen. Ze kwamen keer op keer niet uit met hun aanloop, maar sprongen prima naar een 19e en een 30e plaats. Evelien revancheerde zich door zich op de 60 meter te plaatsen voor de halve finale in een pr van 9,17 seconden. Na een voorbereiding die hoofdzakelijk bestond uit vele potjes sushi stapelen op haar telefoon liep ze in die halve finale naar 9,21 en een 11e plek.

Het hoogtepunt van de dag kwam van Olliver Könst, die zich in de tussentijd had geplaatst voor de finale op zowel het kogelstoten als het speerwerpen. Toen Olliver klaar stond bij het speerwerpen besloot de jury plots dat die finales wel tegelijk konden. Dit had bij menig atleet flinke stress kunnen veroorzaken, maar niet bij Olliver. Hij wisselde zijn schoenen, sprintte de baan over (won nog bijna per ongeluk de 80 meter) en stootte de kogel met een ogenschijnlijk nonchalance zoals alleen Olliver dat kan naar een nieuw pr en clubrecord van 12,48 meter. Vervolgens rende hij direct terug naar het speerwerpen om na opnieuw een schoenwissel daar een prachtige worp van 39,18 meter af te leveren. Dit bleek achteraf goed voor 2x brons in 2 minuten, want deze twee worpen brachten Olliver bij beide onderdelen op het podium.

Na een welverdiend goudgeel appelsapje was het tijd om weer naar huis te gaan. Ik wil alle aanwezige Haarlemmers bedanken voor de gezelligheid, mascotte Bram de Beer voor het zijn van een zachte rugsteun op de harde stadionstoeltjes, en natuurlijk de familie Jonges voor alle dropjes.

Colin Straathof (trotse trainer)

Olliver in actie bij het kogelstoten
Olliver Könst met zijn twee bronzen medailles
De dames met hun trotse trainers
Max Jonges na zijn 1000 meter
Nynke Jonges
Geplaatst op
10 september 2022
Auteur
Niels Ran
Categorieën
Volgend bericht
Vorig bericht

Annuleren