EK Landenteams met Jurgen en Tom

Op 22 en 23 juni was het EK landenteams. In Gateshead (UK) waren de 12 beste landen bijeen om uit te maken welk land Europees kampioen zou worden. By the way dat werd Rusland die het laatste uur Duitsland voorbij ging. Maar er was nog een wedstrijd, en die was voor ons veel belangrijker: het EK landenteams 1e league in Dublin (Irl). Zeg maar de 1e divisie. De beste drie van de 12 deelnemende landen zouden promoveren. Bij deze landenwedstrijden worden 40 onderdelen afgewerkt, de helft bij de mannen en de andere helft bij de vrouwen. Bij winstop een onderdeel krijgt het land 12 punten bijgeschreven. Nummer 2 krijgt er 11 etc. Na de eerste dag stond Nederland 5e met 299 punten. Dat was op 16 punten afstand van nummer 3, de plaats die zoals gezegd recht geeft op promotie naar de eredivisie. Het venijn zat in de staart. De tweede dag begon met een domper voor clubgenoot Tom Wiggers. “Het voelt nog steeds een beetje onwerkelijk, maar ik kom vandaag niet in actie op het EK landenteams hier in Dublin vanwege een voedselvergiftiging.” Hij werd op de 3000 m vervangen door Richard Douma, die overigens keurig als tweede finishte. Na 39 onderdelen lag Nederland 4e op 1,5 punt van Roemenie die 3e stond. Het afsluitende nummer, de 4×400 meter mannen moest de beslissing brengen. En wie stond er aan de start: jawel: Jurgen Wielart als startloper en daarna zouden Dennis Spillekom, Jesper Aerts en Liemarvin Bonevacia aan de beurt komen. Jurgen begon uitstekend. Hoewel 500 meter in banen moet worden gelopen was duidelijk dat hij in ruim 46 seconden ruim als eerste het estafettestokje overgaf. Dennis liep de eerste 200 meter sterk, maar daar kwamen een paar belagers eroverheen, de laatste 50 meter hervond Dennis zich en wederom gaf Nederland als eerste het stokje over. Bij Jesper gebeurde eigenlijk hetzelfde. Even dacht ik dat hij instortte, maar ook nu waren de laatste 50 meter ijzersterk. Tenslotte Liemarvin. Die liep van kop af en won nipt in deze tweede heat. Omdat in de eerste heat twee landen sneller waren betekende het de derde totaaltijd, dus 10 punten. Nu was belangrijk wat Roemenie deed. Die deed goed mee in de tweede heat, maar de vierde loper ging kapot en noteerde de zesde tijd: 7 punten. Zodoende werd de achterstand van 1,5 punt omgebogen in een voorsprong van 1,5 punt en kon Nederland feestvieren. Er is promotie afgedwongen naar het hoogste Europese niveau. Noteer maar vast in uw agenda 21 en 22 juni 2014 in Braunschweig.

Voor diegenen die de wedstrijd hebben gemist, staat hieronder de 4×400 meter race van Jurgen.

Verslag: Gerard van Kesteren en Niels Ran

Geplaatst op
23 juni 2013
Auteur
Niels Ran
Categorieën
Volgend bericht
Vorig bericht

Annuleren