Ad Appel loopt de 23 ste maal de Jungfrau marathon. 1830 hoogtemeters!

Na de wedstrijd drinkt AD zijn eerste en laatste biertje in 2019.

De  Zwitserse Jungfrau-marathon heeft een voor marathonlopers inmiddels magische klank gekregen.Het is geen snelle marathon. Het is een steile marathon, eigenlijk niks voor vlaklanders, zoals wij.Er zijn 1830 hoogtemeters te overwinnen tussen start en finish. Echte hoogtemeters, het is wel iets anders dan een duintop, een viaduct, Het Kopje …Maar er is een vlaklander in onze AVHaarlem-club die daar kind aan huis is.Bij die marathon, aan het parcours.Een enkele keer verschijnt hij nog schichtig en enigszins op zichzelf bij de atletiekbaan, meestal ergens in de zomer en dan test hij zichzelf op de baan, of langs de baan. Hij rammelt incognito en stiekem 20 rondjes, een geheime test. Voor hem is dat voldoende.Enkele weken later probeert die halve zool dan, zelfs nu, op leeftijd, inderdaad (zie foto), binnen de limiet van 6 uur en 30 minuten de Jungfrau te bestijgen.Niet verstandig volgens heel velen, er zijn immers maar weinigen die met duurtrainingen van een paar keer in juli/augustus 10 of 11 kilometer deze uitdaging in september aandurven.Maar deze vlaklander flikt het. Keer op keer.Andere marathons loopt hij niet, (op 1x de Berenloop na), het is hem gewoon te ver.Altijd is dat zo geweest.Maar hij heeft kennis van het parcours en Zwitserse benen – die kennis is zijn geheime wapen.Die benen zijn ontstaan doordat hij langs het marathonparcours een eenzaam chalet heeft, aan ‘de muur’, zoals dat deel van het parcours heet.The Wall, inderdaad, Pink Floyd schalt daar langs de helling, de lopers marcheren als in de film …Tussen Lauterbrunnen en Wengen.Langs dat chalet, bij kilometerpunt 26.9 lopen elk jaar sinds 1993 enkele duizenden marathonlopers. In 1993 waren het er 1500, en het sneeuwde fel en veel op het parcours boven de 1700 meter. (Het parcours moest dat eerste jaar verlegd worden, het werd een historische eerste editie). Inmiddels is het deelnemersaantal gelimiteerd tot 4000. En elk jaar is het weer het meest besproken thema onder bijna alle lopers: wat zal ik aandoen, zal het warm of koud zijn. Temperatuurverschil tussen start en finish is vaak 10-15 graden. Lastig dus …In dat chalet slijt onze held zijn vakanties, en van daaruit huppelt hij het liefst tussen gemzen en steenbokken tot ver boven de boomgrens.Hij heeft de laatste jaren niet zoveel vakantie als vroeger, toen hij kon profiteren van lange schoolvakanties.Maar het lukt nog steeds.Dit jaar haalde hij voor de 23ste keer de finish binnen de gestelde limiet, voor het eerst als 65-plusser.. Twee keer is hij uitgestapt, en twee keer kon hij niet aan de start verschijnen.En hij gaat door, de trainingen voor 2020 zijn al begonnen, zegt hij … hoe doet-ie dat nou?

Geplaatst op
17 september 2019
Auteur
dickb
Categorieën
Volgend bericht
Vorig bericht

Annuleren