Babs Koeman

Babs Koeman

Babs, geboren in 2004, werd lid toen ze nog op de basisschool zat. “Toen ik in groep 6 zat, heb ik bij ons op de Bornwaterschool een duurloop van 3 km gewonnen. Ik was de snelste van de hele school, ook van de jongens en meisjes van groep 7 en 8.”

Op advies van vader Jelle, die vroeger erg goed was in turnen, heeft zij met behulp van de sportpas kennis gemaakt met onze vereniging. Babs heeft een paar keer meegetraind en dat beviel haar zo goed dat ze lid is geworden. Vorig jaar zat ze in het laatste jaar van de leeftijdsklasse ‘juniore D’. In die groep heeft ze maar liefst negen clubrecords gescoord: 150 m; 400m; 600 m; 800 m; 1500 m; polsstokhoogspringen; speerwerpen; verspringen (indoor); en de zeskamp. Het is bij onze verenging niet eerder gebeurd dat één junior houder was van negen  clubrecords binnen de eigen leeftijdsklasse!

Babs Koeman

“Ik doe geregeld mee aan wedstrijden en mijn vader gaat dan altijd mee, en als mijn moeder, die in de zorg werkt, geen dienst heeft, is die ook van de partij. Mijn vader helpt me dan vaak met het uitzetten van m’n aanloop voor het ver- en hoogspringen”.

“Ik maakte me vroeger nogal zenuwachtig voor de start van een wedstrijd. Vooral als er horden op het programma stond, dan was ik bang dat ik tegen de horden op zou botsen. Ik ben er een paar keer hard tegenaan gekomen en dan duurt het even voordat je er weer vertrouwen in hebt. Die zenuwen zijn nu gelukkig niet meer zo erg. Ik heb ze beter onder controle en ik begin nu meer relaxed. En dat maakt het veel leuker om aan een wedstrijd mee te doen”.

“Ik heb vorig jaar een heel bijzonder cadeau voor mijn verjaardag gekregen: een bezoek aan de wereldkampioenschappen in Londen. Ik heb daar Dafne Schippers en andere wereldsterren zien rennen. Dat was supergaaf! Ik ben in 2016 ook wezen kijken bij de Europese kampioenschappen in Amsterdam”.

Babs is zich ervan bewust dat haar lichaam in een soort “groeispurt” zit; ze is het afgelopen jaar wel zes centimeter langer geworden. “Mij is verteld dat die snelle groei kan leiden tot een tijdelijk verhoogd blessure-risico. Dat gebeurt wanneer de botten iets sneller groeien dan de pezen en spieren, waardoor je eerder tegen de grenzen van je lenigheid aan zit. Dan moet je oppassen dat je de zaak niet forceert”.

De leeftijdsgroep van Babs traint twee keer per week onder leiding van Bob en Dik de Groot. Daarnaast mag Babs meedoen aan speciale meerkamp- en hordentrainingen, die door Rob de Wit en Dick Bais worden gegeven, en af en toe mag ze ook een half uur aanschuiven bij de door Ruud Wielart gegeven training.

“Ik heb meegedaan met de verspring-clinic van (Europees meerkampkampioene) Anouk Vetter en ik kreeg ook nog een uitnodiging voor een selectietraining in Amsterdam, in Ookmeer. Maar daar naartoe reizen neemt te veel tijd in beslag; dan komt het huiswerk voor mijn school in de knel. Ik zit op Het Schoter en ga daar het vwo doen. Je kan op deze school kiezen voor speciale klassen met extra aandacht voor sport, kunst of theater. Ik vind ‘drama’ het leukste vak en mag één van de hoofdrollen spelen in een toneelstuk (in het Nederlands) van Shakespeare. Dan moet ik wel die tekst goed uit m’n hoofd leren en dat vraagt ook tijd”.

In najaar 2017 is Babs junior C geworden. Ook in die leeftijdsklasse lijken verschillende clubrecords binnen haar bereik te liggen. Maar Babs is niet zo erg met die records bezig. “Ik kijk haast nooit naar de clubrecordlijsten. Ik wil flink en leuk trainen en mijn best doen bij wedstrijden, en dan hoor ik later wel of het een record was. Plezier staat bij mij voorop”.

Een relaxte opstelling van dit grote talent. Wij denken dat deze opstelling tot positieve resultaten zal leiden. Wij wensen Babs veel succes en vooral heel veel plezier.

Foto’s: Jelle Koeman
Tekst: Leo van der Veer
(januari 2018)

Interviews

Annuleren