Stefan Scholte

Stefan Scholte

Het afgelopen zomerseizoen liep ik voor het eerst een 200 meter en ik scoorde een tijd van 22,7 seconde. Dat is zeker geen slechte tijd, maar ik heb het gevoel dat het nog sneller kan. Steeds denk ik na een wedstrijd dat ik er niet alles uit heb gehaald, dat ik nog lang niet mijn max heb bereikt.
Vroeger, toen ik nog op voetballen zat en rechtsbuiten speelde, was ik altijd de snelste van al mijn vrienden. Tijdens de wedstrijden kwamen er vaak mensen naar mij toe die vroegen of ik de volgende keer wat minder hard kon rennen.

Stefan Scholte in het 4x100m estafetteteam Ik was slecht in Engels, maar ik had het geluk dat ik een jaar naar Canada kon. In Canada zijn goede scholen. In 2014 heb ik daar een jaar, in de buurt van Halifax, in de provincie Nova Scotia, op school gezeten. Ik heb daar niet alleen mijn Engels verbeterd, maar ook mijn favoriete sport gevonden. Er werd op die school veel aan sport gedaan. Toen ze bij het voetballen zagen dat ik erg snel was, werd mij gevraagd of ik ook mee wilde doen met track and field. Ik deed daar mee met de 100 m sprint en met de estafette. Met de estafette 4×100 m heeft mijn team het 28 jaar oude schoolrecord gebroken.

Met onze tijd van 43,26 vestigden wij ook een nieuw provinciaal record. Nu staat mijn naam hopelijk voor lange tijd op het recordbord van het schoolgebouw, daar in Canada. Ik schep er niet over op, maar ik ben wel trots op dat record. Het gevoel dat ik sneller ben dan anderen en dat ik records kan verbreken vind ik het mooie van de sport.

Toen ik in 2014 terug kwam, ben ik lid geworden van AV Haarlem omdat ik enthousiaste verhalen van mijn buurjongen hoorde. Ik train bij Ruud Wielart en ik vind dat hij het erg goed aanpakt. In Canada deed ik maar wat; ik was wel snel, maar mijn techniek was matig. Ruud heeft mij geleerd hoe ik mijn techniek moet aanpassen om sneller te worden. Hij ontleedt als het ware de loopbeweging in modules en schotelt deze bij de training aan ons voor.

Stefan Scholte in het startblok Ruud is verder erg enthousiast en brengt dit ook op mij over. Ik merk verschil sinds ik bij hem train. Toen ik voor de eerste keer kwam had ik een hele slechte techniek. Ik heb mijn hele leven als een voetballer gerend en dat heeft mijn looptechniek geen goed gedaan. Nu ik meer focus op atletiek is mijn techniek duidelijk verbeterd en ben ik sneller geworden.

Ik heb nu als persoonlijk record 11,21 op de 100 meter en 22,7 op de 200 meter, maar ik wil volgend seizoen proberen om onder de 11 en onder de 22 seconden te komen. Mijn studie HBO-bedrijfskunde vraagt natuurlijk ook de nodige aandacht, maar ik houd genoeg tijd over om met de trainingen mee te doen. Die trainingen zijn best pittig, maar toch ook gezellig; de atletiekmensen zijn best aardig, ik vind ze vrolijk.

Foto’s: René Ruis en Stefan Scholte
Tekst: Leo van der Veer
(September 2015)

Interviews

Annuleren