Derk Hoefman

Derk Hoefman

Derk, geboren in juli 2005 werd in 2011 lid van de vereniging. “Ik heb voor atletiek gekozen omdat ik goed kon rennen. Als we op het schoolplein tikkertje speelden, dan merkten de andere kinderen dat ik ze snel had ingehaald. En ook bij gym ben ik één van de snelsten. Gym, dat vind ik op school het leukste vak. Mijn vader heeft vroeger ook op atletiek gezeten bij AV Haarlem. Hij heeft mij uitgelegd wat je op atletiek allemaal kunt doen, en dat leek me wel wat. Ik ben samen met m’n vader eerst een paar keer wezen kijken en mocht toen meedoen bij de pupillengroep. Dat vond ik erg leuk en ben daarom gelijk lid geworden. Mijn vader is ook weer lid geworden en traint nu bij de langeafstand-groep.

De broer van mijn vader, mijn oom Raymond Hoefman, is vroeger ook lid geweest. Mijn oom was heel goed, vooral op de 400 en 800 meter. Hij is bij de junioren A drie keer Nederlands kampioen geworden met de 4×400 meter-ploeg van AV Haarlem. In 1980 was hij ook lid van de estafetteploeg die het clubrecord van onze vereniging op de 4x 400 en op de 4x 800 meter verbeterde. Die records, die staan nog steeds. Ik ben echt supertrots op mijn oom! Ik hoop dat ik later net zo goed word als hij en ook records ga lopen. Ik wil later ook polshoog gaan proberen. Dat lijkt me erg gaaf, om zo door de lucht over de lat te gaan.

Ik heb eerst op zwemmen gezeten, om mijn diploma te halen. En daarna ben ik op schaatsen gegaan. Dat vind ik ook erg leuk en dat doe ik ’s winters nog steeds. Bij de schaatsclub krijgen we ook training in de duinen. Dus op die manier train ik ook voor atletiek. Ook fietsen met mijn racefiets doe ik erg graag. En voetballen vind ik ook erg leuk, dat doen we vaak op een veldje bij ons thuis in de buurt.

Derk Hoefman hardlopend In de maand maart is voor mij de atletiektraining weer begonnen. Dan ga ik maandag en donderdag trainen op de baan van het Pim Muliersportpark. Ik train bij de groep A-pupillen, daar zitten jongens en meisjes in. Het is een leuke groep. Ik kende nog niemand toen ik lid werd, maar nu natuurlijk wel; het zijn allemaal vrienden geworden. Ik vind het een gezellige vereniging, want er zijn soms ook leuke feestjes.

De pupillengroep heeft drie trainers: Jason, Siem en Pim. Ik vind het leuke trainers. Bij de training lopen we eerst een paar rondjes in om warm te worden. Daarna doen we oefeningen en loopscholing. Als we goed warm zijn, gaan we verder met andere onderdelen, zoals sprinten, verspringen of balwerpen.

De piramide-loop vind ik het leukste onderdeel van de training. Dan loop je eerst 100 meter en daarna steeds 100 meter erbij. Tot je bij de 400 meter bent, dan loop je eerst nog een 400 meter en daarna gaat er steeds weer 100 meter af. Dus je loopt dan achter elkaar: 100, 200, 300, 400, 400, 300, 200 en 100 meter.

Er zijn best veel wedstrijden voor onze groep. Ik doe vooral ’s zomer vaak mee. De 120 meter en de 1000 meter zijn mijn sterkste nummers. Mijn vader komt vaak kijken, want die zit dus ook op AV Haarlem.

Dafne Schippers vind ik supergoed, een echte ster. Ik heb bijna alle wedstrijden van haar op de tv gezien. Komende zomer mag ik mee naar Amsterdam, naar het Olympisch stadion. Dan gaan we naar de Europese kampioenschappen atletiek kijken. Dan zien we haar ook, dat vind ik super gaaf”.

Foto’s: René Ruis
Tekst: Leo van der Veer
(april 2016)

Interviews

Annuleren