Historie

AV Haarlem werd op 8 oktober 1920 opgericht. Dit gebeurde overigens onder de naam HAV Haarlem. Lange tijd was de vereniging met AAC uit Amsterdam en Vlug en Lenig uit Den Haag gezichtsbepalend voor de Nederlandse mannenatletiek. Twaalfmaal wist AV Haarlem de strijd om de nationale beker in zijn voordeel te beslechten. Er waren tien tweede plaatsen en zesmaal werd de derde plaats bereikt. Maar liefst 47 jaar achtereen was er een finaleplaats in het clubkampioenschap van Nederland.

Vele AV-Haarlem atleten hebben het podium bereikt op het regionale, het nationale en zelfs op het internationale niveau. Onder de knop “100 Haarlemse Helden” op deze website komt u de meeste van hen tegen. Boegbeelden van de club waren onder meer Ruud Wielart (hoogspringen), Ad Paulen, Sammy Monsels en Mario Westbroek (100 meter), Wim Kaan (110 en 400 meter horden), Stijn Jaspers (1500-5000 meter) en Frank van Ravensberg (snelwandelen). En wat te denken van Cor Lamoree die in het midden van de twintigste eeuw twaalf keer Nederlands kampioen was op het onderdeel polsstokhoogspringen. Van alle ooit gerealiseerde Nederlandse seniorenrecords staat er nog één fier overeind: die op de 4×200 meter estafette. Daarnaast zijn er nog jeugdrecords in handen van AV Haarlemmers.

In de geschiedenis van de club zijn de volgende momenten van belang geweest:

Rond 1985 komt er een einde aan de reeks topprestaties in competitieverband en worden uitsluitend nog individuele hoogtepunten behaald. Net als elders in het land wordt de drive om tot het uiterste te gaan in de sport minder. Er zijn veel andere mogelijkheden voor ontspanning bijgekomen. Over het hele land komen er kunststofbanen bij. AV Haarlem wordt een ‘gewone’, modale atletiekclub met een buitengewone historie.

Begin 1988 treden veel meisjes en dames toe tot de AV Haarlem. Ze zijn afkomstig van de opgeheven HDAV Atmodes, een andere Haarlemse atletiekvereniging met een mooie historie (met internationaal actieve atletes als Ellen Joacim-Ort, Greet Versterre, Mieke Sterk en Annemieke Bouma).

Momenteel telt de vereniging ongeveer 200 leden. De club beschikt over een professionele seniorentrainer, diverse jeugdtrainers, een horden- en poststokhoogtrainer en een speciale trainer voor de recreantengroep. Recentelijk is de atletiekbaan gerenoveerd en uitgebreid tot acht lanen op het rechte stuk.

De Honderd Haarlemse Helden van de 20e eeuw

Om de 20e eeuw stijlvol af te sluiten heeft Frank van Ravensberg een top 100 samengesteld. Op basis van noteringen in de ranglijsten aller tijden van Nederland, geleverde prestaties bij NK’s en andere grote wedstrijden, deelnames aan interlands en Olympische Spelen, plus gezette clubrecords en behaalde clubkampioenschappen.

Deze ranglijst stond in 1999 in clubblad De Wissel en bevat complete beschrijvingen van de carrières van de diverse atleten, inclusief beste prestaties.

Jubileumboek 90-jarig bestaan

Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan is in maart 2011 het jubileumboek 90 jaar (H)AV Haarlem gepubliceerd. Dit prachtige boek is een must voor iedere atletiekliefhebber. Het is voor leden gratis verkrijgbaar. Voor niet-leden bedraagt de prijs € 7,50 (exclusief eventuele verzendkosten). Het boek kan worden aangevraagd via het contactformulier.

AV Haarlem

Annuleren